باتری یکی از اصلی ترین قطعات در هر خودرو است و حکم قلب خودرو را دارد که لازم است به طور منظم بررسی و چک شود, نه فقط زمان هایی که علائم ضعیف یا خراب شدن از خود نشان می دهد! تست مرتب باتری ماشین – دوبار در سال – به شما کمک می کند تا قبل از خراب شدن ناگهانی باتری از آن مطلع شوید.
اهمیت تست باتری ماشین
بار الکتریکی که باتری خودرو حمل میکند سالها دوام نمی آورد, باتری فقط می تواند بار الکتریکی را برای مدت زمان مشخصی ذخیره کند و بعد از آن تخلیه خواهد شد. ماشین های مدرن ابزارهای الکتریکی زیادی مانند صفحه LCD, موقعیت یاب جهانی یا GPS, پخش کننده صوتی و بلوتوث دارند که فقط به وسیله باتری قادر به ادامه فعالیت خود هستند. در صورتی که باتری از کار بیفتد هیچ کدام از این ابزارها کارآمد نخواهند بود. همچنین زمانی که خودرو خاموش است هم باید برق تمامی اجزای الکتریکی را فراهم کند. زمانی که رانندگی می کنید و دینام قادر به تولید انرژی مورد نیاز قطعات نباشد, باتری وظیفه تامین برق را برعهده میگیرد و تمامی این ها منوط به سطح نرمال شارژ باتری خودرو است.
سطح نرمال شارژ باتری ماشین
باتری خودرو در حالتی که کاملا شارژ است باید ولتاژ 12.6 ولت یا بالاتر را نشان دهد و هنگامی که خودرو روشن است و موتور در حال کار است این عدد باید بین 13.6 تا 14.6 ولت باشد.
در صورتی که مولتی متر ندارید تا ولتاژ باتری را اندازه گیری کنید, می توانید با روشن کردن خودرو و روشن کردن چراغ های جلوی خودرو سیستم الکتریکی خودرو را آزمایش کنید. در صورتیکه چراغ ها کم نور باشند نشان دهنده این است که شارژ باتری کم است یا باتری شارژ ندارد و دینام انرژی الکتریکی چراغ ها را تامین می کند. اگر با افزایش دور موتور, میزان روشنایی چراغ ها افزایش یافت, به این معناست که دینام قدرت تولید انرژی را دارد اما شاید برای شارژ کامل باتری کافی نباشد. اگر چراغ ها روشنایی معمولی داشته باشند و با روشن شدن موتور شدت آن تغییر نکند، احتمالاً سیستم شارژ شما به طور عادی کار می کند.
اگر با تست چراغ جلوی خودرو متوجه مشکل در سیستم باتری خودرو شدید, ابتدا باید بررسی کنید که آیا باتری به درستی شارژ می شود یا خیر.
اندازه گیری شارژ باتری ماشین با مولتی متر
- خودرو و هر گونه لوازم جانبی مانند چراغ یا رادیو در خودرو را خاموش کنید.
- باتری را آماده کنید. به این معنا که محل باتری را مشخص کرده و پایانه ها را از آلودگی پاک کنید. در صورتی که بر روی پایانه ها رسوب نشسته است, برای نمایش دقیق ولتاژ با استفاده از کاغذ سنباده رسوب روی پایانه ها را تمیز کنید. محل پایانه مثبت و منفی را مشخص کنید.
- قبل از استفاده از مولتی متر حدود دو دقیقه چراغ های جلوی خودرو را روشن بگذارید تا بار اضافی بر روی باتری تخلیه شود.
- اگر مولتی متر شما به صورت خودکار تنظیم نمی شود، آن را روی 20 ولت تنظیم کنید.
- برای اندازه گیری ولتاژ باتری, پروب قرمز رنگ را روی ترمینال مثبت باتری (که با درپوش قرمز یا علامت + مشخص می شود) قرار دهید.
- پروب سیاه را روی ترمینال منفی قرار دهید.
- در حالتی که خودرو خاموش است نمایشگر مولتی متر باید عددی بین 12.2 تا 12.6 را نشان دهد. این محدوده ولتاژ نشان دهنده این است که باتری در وضعیت مناسبی قرار دارد. اگر ولتاژ کمتر از 12.2 ولت باشد، ممکن است لازم باشد باتری خود را شارژ کنید.
تست باتری ماشین با مولتی متر با جزئیات در ویدیو زیر توضیح داده شده است. می توانید برای آموزش بهتر ویدیو زیر را مشاهده نمایید.
به اندازه گیری ولتاژ باتری در زمان خاموش بودن خودرو ولتاژ استراحت می گویند.
بعد از اندازه گیری ولتاژ استراحت, نوبت به اندازه گیری ولتاژ استارت می رسد. ولتاژ استارت ولتاژی است که باتری در زمان روشن بودن خودرو نشان می هد.
پس از استارت, خودرو بلافاصله روشن شده و موتور شروع به کار خواهد کرد. در این حالت جریان ثابتی از باتری خارج می شود که ولتاژ آن باید بین 14 تا 14.5 ولت باشد. در صورتی که ولتاژ زیر 14 را نشان دهد نشان دهنده این است که باتری ضعیف است و احتیاج به تعویض دارد.
تست دینام به وسیله مولتی متر
برای تست دینام با مولتی متر مراحل زیر را انجام دهید
- مولتی متر را بر روی 15 ولت تنظیم کنید.
- از تمیز بودن پایانه های مثبت و منفی دینام مطمئن شوید.
- کابل مشکی مولتی متر را بر روی پایانه منفی و کابل قرمز مولتی متر را بر روی پایانه مثبت قرار دهید.
- ولتاژ دینام در حالت عادی باید حدود 12.5 ولت باشد.
- ماشین را روشن کرده و بار دیگر اعداد روی مولتی متر را بخوانید. این اعداد باید بین 14.2 تا 14.7 باشد.
- درصورتی که این عدد بالاتر از 14.7 باشد باعث اورشارژ شدن باتری و در صورتی که کمتر از 14.2 دینام باتری را به درستی شارژ نمی کند.
- وسایل الکتریکی خودرو مانند چراغ ها, رادیو, فن و مه شکن را روشن کنید و مطمئن شوید ولتاژ کمتر از 13 را نشان ندهد.
- در هرکدام از مراحل اگر ولتاژ نشان داده شده کمتر از مقدار گفته شده است دینام خودرو مشکل دارد و باید آن را برای تعمیر به تعمیرگاه ببرید.
علائم نشان دهنده ضعیف بودن دینام
قبل از آزمایش دینام, علائمی وجود دارد که نشان دهنده ضعیف یا خراب بودن دینام است.
- چراغ هشدار دینام روشن است.
- مشکل در استارت خوردن یا خاموش شدن منظم موتور
- باتری، چراغ های جلو و یا چراغ های داخلی ضعیف به نظر می رسند.
- دینام صدای غرش یا جیرجیر می دهد.
- ماشین را حتی با باتری به باتری هم نتوانسته اید روشن کنید.
علائم بالا همچنین می توانند نشان دهنده خرابی باتری خودرو باشند.
در همین رابطه می توانید روش های تشخیص شارژ باتری توسط دینام را هم بخوانید.
پیامدهای شارژ کم باتری ماشین
ولتاژ, پتانسیل الکتریکی یک باتری است. اکثر باتری های خودرو دارای نرخ ولتاژ استاندارد 12 ولت هستند. ولتاژ پایین روی باتری به این معنی است که صاحب خودرو باید به فکر تعویض باتری یا شارژ مجدد آن باشد. سه حالت به ولتاژ پایین باتری خودرو کمک می کند و عبارتند از: عمر باتری، اتصال ضعیف ترمینال باتری و در نهایت دینام کم شارژ.
باتری با شارژ مناسب باعث پمپاژ مناسب سوخت در اجزای خودرو می شود. ولتاژ پایین باتری پمپ سوخت را مجبور می کند کندتر از حد معمول کار کند و این بد است زیرا ممکن است باعث استارت شدید خودرو و همچنین آتش سوزی شود. علاوه بر این، ولتاژ پایین باعث کاهش فشار سوخت می شود.
کم شارژ شدن باتری خودرو در طولانی مدت سبب سولفاته شدن باتری و آسیب به صفحات آن خواهد شد و همانطور که میدانید باتری خراب یا آسیب دیده برق رسانی به اجزای خودرو را نمیتواند به درستی انجام دهد.
اختلال در استارت زدن, صداهای غیر طبیعی در قسمت کابین خودرو و ضعف شتاب خودرو از دیگر پیامدهای شارژ کم باتری ماشین است.
تشخیص سالم یا خراب بودن باتری ماشین
با انجام تست های بالا می توانید متوجه شوید که باتری می تواند شارژ کافی را ذخیره کند یا خیر. یک باتری سالم باید به راحتی شارژ شود و شارژ را هم به راحتی درون خود نگه دارد. اما باتری خراب یا شارژ نمی شود یا در صورت شارژ شدن توانایی ذخیره آن را ندارد. هم چنین باتری خراب توانایی ایجاد جریان کافی برای استارت موتور راهم نمی تواند فراهم کند.
در هرکدام از مراحل تست اگر متوجه شدید که باتری خودرو خراب است باید آن را تعمیر و یا تعویض کنید.
علائم ضعیف بودن باتری ماشین
- کم نور بودن چراغ های جلو
- صدای تق تق در هنگام استارت خودرو
- کاهش سرعت استارت خودرو
- استارت نخوردن خودرو
- نیاز به فشار پدال گاز برای استارت خوردن خودرو