همه خودروها در طول عمر مفید خود دچار مکلاتی می شوند که باید به آن ها رسیدگی کرد. اگر مشکلی به وجود آمده است نادیده گرفتن آن اصلا ایده مناسبی نیست. مشکلات خودرو پیشرونده است، به این معنی که مراقبت از تعمیرات جزئی و کم هزینه در حال حاضر می تواند از هزاران تعمیر هزینه بر در آینده جلوگیری کند. رسیدگی به یک مشکل جزئی به محض وقوع، بهترین راه برای جلوگیری از هزینه های هنگفت تعمیرات است. نگه داشتن خودرو در بهترین شرایط، ایمنی خودرو را نیز تضمین می کند.
مشکلات رایج در خودروها
فرسودگی طبیعی
تمامی خودروها طول عمر مشخصی دارند. با گذر زمان مشکلاتی وجود دارد که برای تمامی خودروها – صرف نظر از برند و مدل و نحوه نگهداری از آن ها – پیش خواهد آمد. با فرسودگی خودرو برخی از مشکلات شروع خواهند شد که به راحتی قابل رفع هستند. اما در صورتی که مشکلات خودرو به مرور زیاد و هزینه بر شوند به این معنی است که زمان تعویض خودرو فرا رسیده است.
چراغ های هشدار
چراغ هشدار یا بررسی موتور رایج ترین مشکل برای دارندگان وسایل نقلیه است. این چراغها زمانی روشن میشوند که ECU (واحد کنترل موتور) خودرو یک کد خطای ایجاد شده توسط یک سنسور را تشخیص دهد. از آنجایی که بیش از 200 کد هشدار احتمالی وجود دارد، کمک از یک مکانیک حرفه ای برای بررسی چراغ هشدار بهترین راه برای تعیین منبع و انجام تعمیرات مناسب است.
احتراق ناقص موتور
زمانی که هوا و سوخت به درستی در محفظه احتراق مخلوط شده و بسوزند، موتور بهترین عملکرد را دارد. برای تکمیل این فرآیند، یک سری از اجزای سیستم سوخت و احتراق باید با هم کار کنند. اگرچه بسیاری از قطعات متحرک به کارکرد صحیح موتور کمک می کنند، اما احتراق ناقص موتور یکی از مشکلات اصلی آن است.
احتراق ناقص معمولا به صورت مقطعی است و ممکن است با استفاده از نوع مشخصی سوخت، آب و هوا یا بار وارده به پیشرانه رخ دهد. معمولا خودرو با وجود احتراق ناقص در یکی از سیلندر های خود می تواند به حرکت ادامه دهد چرا که بقیه سیلندر ها به خوبی وظایف خود را انجام می دهند. اما باید به یاد داشته باشید که این اتفاق به صورت عادی و یا بدون عواقب نخواهد بود.
مصرف بیش از حد سوخت
هنگامی که موتور به طور موثر کار می کند، سوخت را با سرعتی می سوزاند که به بهبود مصرف سوخت کمک می کند. با این حال، چندین قطعه سیستم سوخت مانند فیلترهای سوخت، فیلترهای هوا، سنسورهای جریان هوا و سنسورهای O2 در نهایت کثیف یا فرسوده می شوند. در صورتی که این قطعات در زمان مناسب تعویض نشوند، باعث می شود موتور بیش از حد معمول سوخت مصرف کند.
مصرف بیش از حد روغن
روغن تازه برای عملکرد خودرو ضروری است اما اگر به طور مداوم سطح روغن کاهش می یابد ممکن است دچار مشکل شده باشد. اگر متوجه افت عملکرد خودرو شدید یا چراغ روغن روشن شد، حتماً باید روغن را بررسی کنید. اگر روغن را مرتباً تعویض نکنید ممکن است موتور دچار خوردگی شود. روغن بی کیفیت یا عدم تعویض منظم آن نیز می تواند باعث مسدود شدن فیلتر روغن شود. بهتر است همزمان با تعویض روغن، فیلتر روغن را تعویض کنید.
تعویض لنت ترمز
مانند تمامی بخش های خودرو، سیستم ترمز هم در زمان مشخصی دچار فرسودگی خواهد شد. ترمزها برای داشتن توقف ایمن حیاتی هستند، بنابراین هنگامی که علائمی مانند صدای ساییدگی، جیر جیر، زوزه یا نرمی پدال ترمز را مشاهده کردید، باید در اسرع وقت به یک مکانیک حرفه ای مراجعه نمایید.
مشکلات برقی خودرو: اسپیکرها
اکثر خودروهای جدید با سیستمهای الکتریکی گسترده عرضه میشوند به این معنی که مشکلات میتوانند در مناطق مختلف رخ دهند. یکی از مشکلاتی که به سرعت قابل حل است، از کار افتادن اسپیکرها است. گاهی اوقات دلیل آن به سادگی شل شدن سیم است و با برداشتن اسپیکر و وصل مجدد سیم معیوب به راحتی رفع می شود.
مشکلات برقی خودرو: چراغ ها
روشنایی و چراغ های خودرو به خصوص چراغ های جلو، چراغ راهنما و چراغ ترمز از مسائل مهم و مربوط به حوزه ایمنی خودرو به شمار می رود. خوردگی و سیم کشی معیوب می تواند باعث ایجاد مشکل در این چراغ ها شود.
مشکلات برقی خودرو: باتری فرسوده
بیشتر باتری های خودرو باید حدود دو سال یا 40000 کیلومتر دوام بیاورند. باتری مرده معمولاً به دلیل کاهش آمپر – یا جریان الکتریکی – ایجاد می شود که به طور طبیعی کاهش می یابد زیرا باتری توانایی خود را برای حفظ شارژ از دست می دهد. دینام آسیب دیده، سنسور دمای باتری یا سایر اجزای سیستم شارژ می تواند این مشکل را تسریع کند. بهتر است باتری ماشین خود را هر 40000 کیلومتر یا سه سال یکبار تعویض کنید، حتی اگر هنور علائمی از خرابی آن مشاهده نکرده اید.
قبل از تعویض باتری، پیشنهاد میکنیم تست باتری با استفاده از مولتی متر را انجام دهید تا از عدم سلامت خودرو مطمئن شوید.
تعویض دینام
دینام بخشی از وسیله نقلیه شما است که تمام سیستم های الکتریکی را پس از استارت زدن خودرو روشن نگه می دارد. همچنین وظیفه تامین شارژ باتری را بر عهده دارد تا آن را فول شارژ نگه دارد. وقتی دینام خراب می شود، در نهایت باعث فرسودگی زودرس باتری و سایر قطعات سیستم استارت می شود. به دفترچه راهنمای مالک مراجعه کرده و زمان مناسب تعویض دینام را چک و آن را به موقع تعویض نمایید.
خرابی موتور استارت
موتور استارت وظیفه چرخاندن موتور و آغاز فرایند راه اندازی خودرو را بر عهده دارد. وقتی این قطعه خراب می شود، معمولاً به این دلیل است که سلنوئید استارتر آسیب دیده است یا موتور استارت می شکند یا خطای الکتریکی دیگری رخ می دهد.
لرزش فرمان
دلایل متعددی می تواند باعث لرزش فرمان در هنگام رانندگی شود. اگر درست پس از استارت زدن خودرو و شروع به رانندگی اتفاق بیفتد، یاتاقانهای چرخ یا اجزای سیستم تعلیق آسیب دیده دلیل لرزش فرمان هستند. اگر در سرعت های بالاتر اتفاق بیفتد، معمولاً به دلیل عدم تعادل لاستیک/چرخ است.
داغ شدن موتور
در اکثر خودروهای مدرن، سیستم خنککننده بسیار پیچیده است و دارای سنسورهای متعددی است که دمای مایع خنککننده، جریان و سایر اجزا را کنترل میکنند. شستشوی منظم رادیاتور و تعویض پمپ آب قبل از خراب شدن دو راه آسان برای کاهش پتانسیل داغ شدن بیش از حد موتور است.
نشتی رادیاتور
نشتی رادیاتور بیشتر به دلیل خوردگی است که می تواند دلایل زیادی داشته باشد اما لازم است بدانید در صورت ایجاد نشتی، احتمالا نشتی های دیگری هم اتفاق خواهد افتاد. بنابرین بهترین کار تعوض رادیاتور است. اگر رادیاتور شرایط مطلوبی نداشته باشد ممکن است با مشکل گرمای بیش از حد موتور در نهایت منجر به آتش سوزی موتور مواجه شوید.
تعویض سنسور اکسیژن
سنسور کسیژن میزان اکسیژن موجود در سوخت یا گاز را اندازهگیری میکند. این سنسور در مسیر اگزوز قرار گرفته و وظیفه آن اندازهگیری میزان اکسیژن موجود در گازهای خروجی از موتور است و این اطلاعات را به کامپیوتر ماشین ارسال می کند. رایانه خودروی شما از این اطلاعات برای تنظیم نسبت هوا به سوخت برای افزایش عملکرد استفاده می کند.
سنسورهای اکسیژن معمولاً هر 80000 کیلومتر باید تعویض شوند.
تعویض مبدل کاتالیزور
مبدل یک بخش جدایی ناپذیر از سیستم اگزوز خودرو است که معمولاً نزدیک تر از بلوک موتور قرار گرفته تا لوله خروجی اگزوز که در انتهای دیگر سیستم وجود دارد را پوشش دهد. عملکرد اصلی مبدل کاتالیزوری حذف ترکیبات بالقوه و خطرناک از گازهای خروجی قبل از بیرون آمدن آنها و انتشار در محیط است. مبدل کاتالیزوری خودرو اساساً سیستم مدیریت آلایندگی آن است.
تعویض کوئل
کویل جزئی از سیستم برقی خودرو محسوب میشود که وظیفه اصلی آن افزایش ولتاژ جرقه زنی و سوخت رسانی به موتور است که در نهایت سبب استارت و راه اندازی خودرو میشود. کویل ها از اجزای مهم سیستم برقی خودرو به حساب آمده اما به دلیل استفاده مداوم مستعد فرسودگی هستند.
در صورتی که تعمیر و نگهداری کوئل به درستی صورت نگیرد، می تواند باعث آسیب جدی به کل سیستم جرقه زنی خودرو شود.
شل بودن درپوش باک بنزین
گاهی اوقات، شل بودن یا نبودن درپوش باک بنزین می تواند چراغ هشدار «موتور چک» را روشن کند. همچنین این مشکل می تواند باعث شود حدود 0.5 درصد از بنزین شما هدر رود.
ترک برداشتن شیشه جلو خودرو
معمولا برای شکستن شیشه جلو به نیروی خارجی مانند پرتاب سنگ نیاز است، اما بعضی از خودروها به دلیل ضعف تولید کارخانه بسیار آسیب پذیر هستند. اگر چه یک ترک کوچک ممکن است مشکل بزرگی به نظر نرسد، اما می تواند به سرعت گسترش یابد و یکپارچگی شیشه را به خطر بیندازد.
ماشین آلاینده های بیش از حد تولید می کند
سیستم انتشار گازهای گلخانه ای به گونه ای طراحی شده است که در عین کارکرد مناسب خودرو، آلودگی را به حداقل برساند. این سیستم شامل تجهیزات حساس زیادی است که هر از گاهی ممکن است از کار بیفتند و مشکلات مختلفی را در خودرو ایجاد کنند. به عنوان مثال، یک سنسور O2 که معیوب است ممکن است بر ترکیب سوخت تأثیر بگذارد و منجر به ناکارآمدی در کارکرد خودرو شود.
تعویض ترموستات
ترموستات قطعه کوچکی است که بین موتور و رادیاتور خودرو قرار گرفته و وظیفه دارد که دمای حرارت موتور را همواره نزدیک به دمای عملکردی آن نگه دارد. ترموستات این وظیفه خود را با تنظیم جریان مایع خنک کننده از رادیاتور به موتور انجام می دهد.
ترموستات خودرو برای تنظیم دمای موتور ضروری است. درصورتیکه ترموستات خودرو دچار مشکل شده باشد می تواند باعث داغ شدن بیش از حد موتور شود. بنابراین در صورت بروز مشکل، تعویض سریع این قطعه ضروری است.
تعویض شمع ها
شمع یکی از اجزای اصلی موتور است که وظیفه جرقه زنی یا به نوعی روشن کردن خودرو را برعهده دارد، بدون کارکرد صحیح شمع ها خودرو قادر به حرکت نخواهد بود. پس از مکش سوخت به داخل سیلندر و ترکیب آن با هوا شمع وظیفه دارد که با جرقه زدن عمل احتراق را آغاز و انرژی تولید کند.
شمع معیوب می تواند مسافت پیموده شده بنزین خودرو شما را کاهش دهد. حتی بدتر از آن، می تواند مبدل کاتالیزوری بسیار گران قیمت شما را ذوب کند.
تعویض سنسور جریان هوا
سنسور جریان هوا (MAF) سنسوری است که توسط ECU کنترل میشود و چگالی هوای وارد شده به موتور را محاسبه میکند. محل قرار گرفتن آن در کنار سوپاپ ورودی هوا است. بسیاری تصور می کنند که تعویض فیلتر هوا ضرورتی ندارد، در حالیکه عدم تعویض فیلترهای هوا منجر به نیاز به تعویض سنسور جریان هوای انبوه می شود – قطعه ای به مراتب گران تر. سنسور جریان هوای خودرو تعیین می کند که چه مقدار هوا وارد موتور می شود و در صورتی که به خوبی کار نکند، عملکرد موتور آسیب خواهد دید.
تعویض به موقع وایر شمع
وایر شمع وظیفه مهم انتقال برق خروجی از سیستم جرقه زنی به شمع های موتور را دارد. در واقع وظیفه وایرها (Spark Plug Wire) در خودرو، رساندن برق از کویل در خودروهای جدیدتر یا دلکو در خودروهای قدیمی تر به سر شمع هاست. با توجه به وظیفه وایرها، پارگی، خوردگی و خرابی سیم هایی که ولتاژ را به شمع ها می رسانند دور از انتظار نیست.
این سیم ها اگرچه کوچک و ارزان هستند اما برای عملکرد مناسب خودرو کاملا ضروری هستند.
تعویض شیر سیستم کنترل انتشار بخارات بنزین
20 درصد تمام الاینده ها هیدروکربنی نسوخته خودرو از طریق بخارهای بنزین تولید میشوند. سیستم کنترل الاینده های تبخیری (EVAP) به منظور ذخیره سازی و حذف بخارات سوخت منتشر شده در محیط در سیستم سوخت رسانی طراحی شده است. این سیستم از یک شیر کنترل تصفیه استفاده می کند که جریان این انتشار تبخیری را کنترل می کند که در صورت خرابی، نیاز به تعویض دارد. در غیر این صورت، مصرف سوخت و راندمان موتور خودرو شما آسیب خواهد دید.
در ویدیو زیر بعضی از تعمیرات رایج خودرو که باید به سرعت رفع شوند را عنوان کرده است.