نحوه دشارژ باتری خودرو

4.8
(2013)

دشارژ شدن باتری خودرو

دلایل زیادی برای تخلیه باتری ماشین حتی در زمانی که خاموش است وجود دارد. اگر خودروتان را برای مدت طولانی پارک کنید ممکن است باتری آن تخلیه شود. این اتفاق برای تمامی خودروها شامل بنزینی, دیزلی, هیبریدی یا الکتریکی صادق است.

حتی زمانی که از خودرو استفاده نمیکنید بسیاری از وسایل های درون خودرو فعال هستند: دزدگیر, ساعت, قفل برقی و رادیو. تمامی این عملکردها انژی مصرف می کنند ولی نباید تاثیر زیادی بر روی خودروتان داشته باشند.

مشکل خوابیدن باتری ماشین بیش از هر چیز خود را در روشن نشدن موتور خودرو یا استارت نخوردن آن نمایان می‌سازد. البته این موضوع می‌تواند به دلایل دیگری نظیر خرابی سیستم استارت خودرو یا وجود عیب و ایراد در دینام آن هم به وجود آمده باشد. در هر حال مشکل روشن نشدن موتور خودرو به هنگام استارت زدن آن از وجود عیب و ایراد در سیستم برق‌رسانی خودرو ناشی می‌شود.

دلایل دشارژ شدن باتری ماشین

اگر باتری شما تخلیه شده است برای آن دلایل متفاوتی وجود دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. خودروتان را به درستی خاموش نکردید.
    چراغ ها را روشن گذاشته اید یا در خودرو یا صندوق عقب را نبسته اید. بعضی از خودروها به صورت اتوماتیک اگر برای مدت طولانی روشن باشند, به طور خودکار چراغ هارا خاموش و یا آلارم هشدار ارسال می کنند. اما بیشتر خودرو ها همچنان باید به صورت دستی خاموش شوند.
  2. تخلیه انگلی برق خودرو
    مشکل در سیستم برق خودرو یا تخلیه انگلی شرایطی است که هنگامی اتفاق می افتد که یک قطعه در خودرو پس از خاموش شدن خودرو همچنان کار می کند, در حالی که میزان مشخصی از قدرت باتری همیشه برای استفاده آن درنظر گرفته شده. به طور معمول همیشه یک وسیله جانبی باعث تخلیه انگلی باتری خودرو میشود, مثلا سنسور یا چراغی که خاموش نشده و به صورت مداوم از انرژی باتری استفاده می کند. مشکل واقعی زمانی ایجاد می‌شود که ماشینتان فیوز معیوب، نقصی در سیم کشی و یا ایرادی در نصب این اجزای الکتریکی داشته باشد.
  1. دینام و سیستم شارژ معیوب
    هر زمانی که خودرو را روشن می کنید دینام باتری را شارژ می کند و جریان برق ثابتی را برای لوازم جانبی خودرو فراهم می کند. اگر دیود دینام معیوب شود ممکن است صداهای غیرعادی به گوش برسد یا چراغ ها کم نور شوند یا مشکلات دیگری را در خودرو مشاهده کنید. در این صورت دینام کم کم از کار می افتد و دیگر قادر به شارژ باتری نخواهد بود و باعث تخلیه شارژ باتری خواهد شد. در این حالت خودرو تنها با باتری به باتری کردن روشن خواهد شد.
  2. باتری قدیمی و فرسوده
    باتری خودرو هم مانند بسیاری از قطعات دیگر با گذشت زمان دچار فرسودگی و از کارافتادگی می شود. اکثر باتری‌‌ها با عمر مفید 3 تا 4 سال تولید می‌شوند، البته این تخمین بر اساس رانندگیِ نرمال زده شده. بدون نگهداری مناسب و با عادت‌‌های غلط رانندگی نباید انتظار چنین طول عمری را از باتری خودرو خودتان داشته باشید. در حالی که میانگین عمر باتری به طور معمول سه سال است، عمر آن به عوامل مختلفی مانند دفعات استفاده، شرایط آب و هوایی و میزان فشار وارد شده به آن بستگی دارد.
  3. شل شدن کابل ها یا خوردگی پایانه های باتری
    سعی کنید از این موضوع خاطرجمع شوید که آیا محل اتصال سیم‌های باتری با ورودی‌های آن شل شده است؟ در صورت شل بودن محل اتصال سیم‌ها با باتری خودرو سعی کنید آنها را کاملا محکم کنید و خودرو را روشن کنید. در هنگام انجام این کار بهتر است از دستکش لاستیکی که یک عایق در برابر جریان الکتریکی محسوب می‌شود استفاده نمایید.
    خوردگی و فرسوده شدن صفحات درون باتری می تواند یکی از دلایل عمده تخلیه شدن باتری وسیله نقلیه باشد. زنگ زدن یکی از عوامل تأثیرگذار در ترکیب مواد شیمیایی موجود در باتری و تبدیل انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی است. به همین دلیل بهتر است سالم بودن کابل های متصل به باتری را از هرگونه خوردگی بررسی کنید. اگر علامتی از خوردگی را روی آنها مشاهده کردید، باید در اسرع وقت آن را تمیز کنید.
  4. رانندگی های مکرر با مسافت کوتاه
    همانطور که می‌دانید دینام برای شارژ باتری نیاز به زمان دارد، اما اگر مسافت و به تبع آن زمان روشن بودن خودرو کوتاه باشد، دینام فرصت کافی برای شارژ باتری را نخواهد داشت. تنها راه جلوگیری از این مشکل این است که با خودرو مسافت های طولانی تری را طی کنید.
  5. دمای شدید
    دمای بسیار گرم یا سرد می تواند بر عملکرد باتری ماشین شما تأثیر بگذارد. دما بر واکنش های شیمیایی درون باتری تاثیر مستقیم دارد و می تواند مانع شارژ درست باتری شود و در نتیجه باتری کارایی و قدرت لازم را نخواهد داشت. در زمستان خودرو برای روشن شدن به انرژی دوبرابر بیشتر از حالت عادی نیاز دارد. در تابستان نیز مایع درون باتری با سرعت بیشتری تبخیر می شود که همین امر باعث خوردگی و خرابی باتری شود.

در ویدیو زیر تعدادی از دلایل دشارژ ماشین را به صورت کامل توضیح داده است.

تفاوت دشارژ باتری خودرو و خرابی باتری خودرو

اگر میخواهید مطمئن شوید که دلیل اصلی مشکل روشن نشدن ماشین باتری است می توانید ماشین را هل بدهید و آن روشن کنید. بعد از آن تمامی سیم و کابل های باتری را جدا کنید و کمی صبر کنید. اگر ماشین با مشکلات دینام دست و پنجه نرم کند، ماشین مدتی کوتاه بعد از روشن شدن با هل دادن باید خاموش شود. در چنین شرایطی استارت نخوردن ماشین به علت وجود مشکلاتی به جز باتری است مانند دینام یا سایر بخش ها. اما زمانی که ماشین را به هل دادن روشن می کنید و برای مدت دلخواه ماشین روشن بماند ایراد از باطری ماشین است.

البته این نکته نیز حائز اهمیت است که خوابیدن باتری و خراب شدن باطری ماشین دو موضوع کاملا متفاوت هستند. اگر مشکل باتری شما خوابیدن آن باشد می توانید با شارژ مجدد آن را آماده کار کنید. اما اگر باتری ماشین خراب شده باشد باید اقدامات لازم برای تعویض آن را انجام دهید.

چگونه مطمئن شویم باتری خودرو خوابیده است؟

درصورتی که مطمئنید دینام خودرو کاملا سالم است اما همچنان مشکل استارت زدن دارید, یا مشکل از سیستم استارت است یا به باتری و ایرادهای رایج وابسته آن بستگی دارد. یکی از مشکلات رایج, خوابیدن باتری خودرو یا همان دشارژ باتری است که از نشانه های آن ایجاد صدایی مانند تلق تلق در هنگام استارت زدن است. در این شرایط موتور خودرو روشن نمی شود و با استارت پیاپی دیگر صدایی هم به گوش نمی رسد.

در هنگام استارت نخوردن باید مطمئن شوید مشکل از دشارژ شدن باتری است یا خیر. ابتدا ماشین را با هل دادن روشن کنید. پس از روشن شدن موتور تمامی سیم های متصل به باتری را جدا کرده و صبر کنید. اگر خودرو خاموش شد به این معناست که دینام توانایی شارژ کردن سیستم برق خودرو را ندارد و مشکل مربوط به دینام یا سایر اجزای سیستم برق رسانی است و ربطی به باتری خودرو ندارد.

اما اگر خودرو پس از روشن شدن به کار کردن ادامه دهد, مشکل استارت نخوردن و روشن نشدن موتور از باتری خودرو است. اگر باتری خراب باشد باید نسبت به تعویض آن اقدام نمایید اما اگر مشکل باتری دشارژ شدن آن است می توانید با شارژ کردن مشکل آن را برطرف کنید.

راه های جلوگیری از دشارژ باتری ماشین

  1. رانندگی در زمان طولانی
    هرچند روز یک بار ماشین را روشن کرده و مسافت های طولانی را طی کنید تا دینام بتواند وظیفه خود را انجام دهد و باتری را به طور کامل شارژ نماید.
  2. از رانندگی در مسیرهای کوتاه پرهیز کنید
    تا جایی که می شود برای مسیرهای کوتاه از خودروتان استفاده نکنید. طی کردن مسیرهای کوتاه باعث آسیب به باتری خودرو می شود.
  3. باتری خودرو را منظم چک کنید
    خودتان و یا با کمک یک متخصص می توانید به صورت مداوم باتری را چک کنید و نشانه های ساییدگی و یا خرابی باتری را بررسی کنید.

    هنگام بررسی باتری باید نکات زیر را رعایت کنید:

    • باتری محکم بسته شده است.
    • قسمت بالای باتری تمیز و عاری از هرگونه گردوغبار باشد.
    • پایانه های باتری خورده نشده باشد.
    • ولت متر باید حدود 12.7 ولت یا بالاتر را نشان دهد
  4. ماشین را به درستی خاموش کنید
    قبل از پیاده شدن بررسی کنید که تمامی چراغ های داخلی و لوازم جانبی خاموش باشند.
  5. ماشین را در پارکینگ نگهداری کتید
    با نگهداری ماشین در پارکینگ باعث محافظت از ماشین دربرابر آب وهوای نامناسب می شوید. همچنین در زمستان می توانید از کاور باتری استفاده کنید.
  6. به علائم هشدار دهنده توجه کنید

نشانه های زیادی وجود دارد که قبل از دشارژ کامل خودرو می توانید متوجه مشکل باتری شوید.

  • کم نور شدن چراغ ها
  • صداهای غیر عادی
  • عدم کارایی وسایل جانبی

با مشاهده این علائم باید خودروتان را بررسی کنید.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

بین 1 تا 5 ستاره نمره دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سفارش تلفنی باتری صبا